Vakolat

Vakolat

A vakolat nem más, mint a függőleges falszerkezetre felhordott habarcsréteg, amelynek funkciója az, hogy megvédje a falat a káros környezeti hatásoktól, és sima falfelületet biztosítson későbbi munkálatokhoz.

 

A vakolat összetevői:

Adalékanyaga a homok, kötőanyaga az oltott mész és egyes esetekben a cement, illetve a víz. A mai vakolatok már más adalékanyagokat tartalmaznak.

 

Természetesen a funkciói többrétűek. Ezek függenek a felhordott vakolat minőségétől, illetve összetételétől.

A legelső szerepe az, hogy a falazáskor kialakult egyenetlenségeket eltüntesse, és függőleges, sima falfelületet kapjunk.

Fontos szerepe van abban is, hogy a falat megvédje a káros környezeti hatásoktól, ezért a vakolatnak jó minőségűnek, és ellenállónak kell lennie.

A két fő funkción túl vannak az ún. hőszigetelő vakolatok, amelyek extra hőszigetelést nyújtanak a falaknak, így ezen felül a háznak, léteznek vízszigetelő, műgyanta alapú vakolatok is.

 

A vakolatok lehetnek:

  • külső
  • belső
  • durva
  • finom

Természetesen mindnek más a funkciója. A külső vakolatok általában durvábbak, mivel külsőleg a ház kap még extra szigetelést, színezett kőporvakolatot, vagy valamilyen műgyanta alapú színezést.

A belső vakolatok finomabbak, simábbak. Ezt a sima vakolatot finomabb homokadalékkal érhetjük el. Ezt követi a glettelés, amely közvetlenül már a festés-tapétázás előkészítése. A glett a homok helyett gipszadalékot tartalmaz, ez által egy jól kenhető krémszerű anyagot kapunk. Alkalmas a fal díszítésére is, így esztétikai funkciót is betölthet.

 

A homlokzati vakolat lehet normál, vagy vékony vakolat, amely műgyanta adalékanyagot tartalmazhat, növelve a tartósságot és a hőszigetelő értéket.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.