Kivitelezési terv készítés

Kivitelezési terv készítés

Vannak esetek, amikor az épület sajátosságai miatt kötelező a (teljes) kiviteli terv elkészítése.

Egyes épületek kivitelezése során, annak bonyolultsága miatt, esetleg a bevonásra kerülő szakemberek kivitelezés közbeni munkájának megkönnyítése, a kivitelező munkájának segítése céljából a jogszabályi kötelezettség hiánya ellenére is készülhet kiviteli terv.

A kiviteli tervet illető további döntések a jogszabályi kötelezettségek szerint az alább módon alakulhatnak:

  1. Tartószerkezeti kivitelezési dokumentációt készítünk, ha – az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbeton, egyéb épületszerkezet esetében a teherhordó szerkezet 5,4 m-es fal- vagy oszlopköznél nagyobb kiváltást tartalmaz, vagy, előregyártott födémszerkezet 6,6 m-es fal- vagy oszlopköznél nagyobb, vagy, a tetőszerkezetben a talpszelemenek távolsága, vagy bárhol lévő megtámasztás nélküli áthidalás meghaladja a 6,0 m-t.
  2. Épületgépészeti kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha az alapeset szerinti jellemzők teljesülése mellett az építménybe 30 kW-nál nagyobb hőtermelő berendezés kerül beépítésre.
  3. Épületvillamossági kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha az alapeset szerinti jellemzők teljesülése mellett 7 kW-nál nagyobb az építmény elektromos áram teljesítményfelvétele,
    Energetikai számítást kell készíteni a 7/2006 [V. 24.) TNM rendeletben meghatározott esetekben, az ott meghatározottak szerint [191/2009. (IX. 15.) Korm. rend. 22. § (4) bek.; 7/2006 [V. 24.) TNM rend. 3. §].

Egyszerűsített kiviteli dokumentáció készülhet, a legfeljebb 300 m2 szintterületű, legfeljebb három építményszinttel rendelkező, vagy legfeljebb 1000 m3 bruttó térfogatú építményt, építményrészt érintő építőipari kivitelezési tevékenység vagy, a 1,5 m-t meg nem haladó magasságú támfal építése esetén.

A kiviteli terv tartalmazza az engedélyezési tervekhez hasonló tervlapokat 1:50 léptékben, kiegészítve szakági tervekkel, konszignációkkal, részlettervekkel, a kivitelezés segítő részletes műszaki és technológiai leírásokkal. Költségvetési kiírást, biztonsági és egészségvédelmi tervet, kitűzési tervet.

A kiviteli terv része az alapozási terv, annak alapjaként szükség lehet talajmechanikai szakvéleményre, ami gyakran fizikailag elvégzett talajmechanikai – fúrás – vizsgálaton alapul.

Kérjen időpontot ingyenes konzultációhoz

Comments are closed.